Tamoanchan si Tlalocan - Topografie sacra in Mesoamerica

Tamoanchan si Tlalocan - Topografie sacra in Mesoamerica

Editura Herald
37,50 Lei
021 316 70 53
Cumpara cartea

Info

Colectia: CULTURA SI CIVILIZATIE

Recenzie Tamoanchan si Tlalocan - Topografie sacra in Mesoamerica

In viziunea aztecilor, au existat doua locuri misterioase - Tamoanchan si Tlalocan. Desi sunt considerate importante din punct de vedere cosmologic, trimiterile la ele in mitologia azteca raman obscure. Miturile despre Tamoanchan il descriu ca pe locul de obarsie al tuturor fiintelor. Tlalocan, in schimb, era un paradis terestru situat in interiorul unui munte vesnic verde si frumos, locul in care salasluiau oamenii care au murit prin inec, rapusi de fulger sau de boala. Istoricii au incercat sa inteleaga si sa clarifice semnificatia acestor doua locuri din secolul al XVI-lea. Astazi, cei care studiaza religia vechilor mexicani incearca sa le gaseasca in sistemul cosmic, pentru a intelege mai bine gandirea religioasa mesoamericana, dar sursele scrise cu privire la aceste doua locuri sunt greu de inteles. In Tamoanchan si Tlalocan, Alfredo Lopez Austin ofera noi interpretari ale mitologiei aztece bazate pe surse istorice scrise, surse iconografice, si credintele indienilor moderni.

"Tinuturi ale cetii. Astfel au definit Tamoanchan-ul si Tlalocan-ul poezia, imnurile sacre si descrierile religiei stravechi. Dar cuvantul ceata lamureste prea putin, pentru ca ceata, ca prezenta sau cuvant, atenueaza clarobscurul, sterge contururile, opacizeaza culorile, ghideaza in chip inselator mana ce voieste sa atinga si tulbura miresmele cu masa ei umeda. Ceata este tacere. Neaga miscarea atunci cand o invaluie iar fasiile sale simuleaza ca ceea ce este static se misca. Ceata amesteca somnul cu veghea. In cazul nostru amesteca de asemenea istoria cu mitul. Tamoanchan este loc al creatiei. Perechea suprema, Ometecuhtli si Omecihuatl, trimite din Tamoanchan germenele animic al fatului in pantecele mamei, si tot Tamoanchan a fost locul in care, in timpul primordial, zeii au pus porumbul pe buzele omului dupa ce au zdrobit boabele cu propriile lor masele. Tlalocan, in schimb, este loc al mortii. Este un munte gol plin de roade deoarece in el exista un sezon productiv etern. In interiorul sau ajung oamenii morti sub protectia sau in urma atacului zeului ploii. Cu toate acestea, Tamoanchan si Tlalocan se confunda. Astfel par sa fi stat lucrurile inca din timpurile stravechi." - Alfredo Lopez Austin

CUPRINS

Multumiri 5

I. Jocurile esentelor 9

 • In cautarea a doua locuri sacre 9
 • Constituirea lumii 21
 • Materia complexa a zeilor 30
 • Materia complexa a fiintelor mundane 40
 • Materia complexa a oamenilor 48
 • Diferitele forme de creatie 57

II. Tamoanchan 61

 • Caracterul sau dublu 61
 • Tamoanchan-ul istoric 63
 • Tamoanchan-ul mitic 101

III. Construirea unui model plecand de la conceptiile indigene actuale 144

 • Cosmoviziuni din zilele noastre 144
 • Populatia tzotzil 150
 • Populatiile din Sierra (nahua, otomi, tepehua, totonaca) 176
 • Populatia huichol 203
 • Modelul 230

IV. Tlalocan in conceptia vechilor nahua 237

 • De ce modelul? 237
 • Natura lucrurilor 238
 • Replicile 242
 • Sferele de dominatie ale Pamantului si ale Apei 243
 • Ciclul temporal 287
 • Fiinta umana 299
 • Ye ixquich 322

Apendice 1

Mexicas sau mexitin 330

Apendice 2

Rezumat al interpretarii pe care o face Pina Chan stelelor din Xochicalco 344

Bibliografie 351

Cartea "Tamoanchan si Tlalocan - Topografie sacra in Mesoamerica" a fost publicata in categoria Religie si teologie / Spiritualitate si inregistrarea noastra a fost actualizata ultima oara la data de 26.12.2017. A fost scrisa de Alfredo Lopez Austin si a fost publicata de editura Herald. Se poate cumpara cartea Tamoanchan si Tlalocan - Topografie sacra in Mesoamerica prin comanda online (nu sunteti obligati sa va creati un cont) sau, daca va e mai confortabil, puteti sa ne contactati telefonic la numarul din header iar operatorii nostri ca vor prelua comanda. Pretul "Tamoanchan si Tlalocan - Topografie sacra in Mesoamerica" este de 37.5 RON, include toate costurile, mai putin transportul.

Caracteristici

Aparitie: 2012
ISBN: 978-973-111-216-9
Pagini: 368
Format: 13 x 22 cm
Nr. Volume: 1
Limba: ro

Pret Tamoanchan si Tlalocan - Topografie sacra in Mesoamerica

Produse similare si recomandari

Devenirea
Ovidiu - Dragos Argesanu
30.00 RON
Efectul Isaia
Gregg Braden
12.00 RON
ABC-ul iluminarii
Osho
33.00 RON
Energia tahionica
Gabriel Cousens, David Wagner
15.00 RON
Evanghelia dupa Matei
Rudolf Steiner
22.00 RON
Stigmatele. Destin si cunoastere
Peter Tradowsky
14.00 RON

Comentarii si recenzii

Incurajam utilizatorii inregistrati sa scrie recenzii de calitate pentru cartea Tamoanchan si Tlalocan - Topografie sacra in Mesoamerica. Dupa ce acestea vor fi aprobate de echipa noasta editoriala, autorii recenziilor vor primi puncte de discount, cupoane valorice sau alte avantaje.
Daca aveti deja un cont, autentificati-va, daca nu, va rugam sa va creati un cont.

Alfredo Lopez Austin

Deocamdata in afara de "Tamoanchan si Tlalocan - Topografie sacra in Mesoamerica", in libraria noastra nu mai avem nici o alta carte a autorului Alfredo Lopez Austin.

Carti
Carti
Cont
0213167053
Contact
Ajutor
FB
Blog de carti
Tweeter