Carti»Autori»

Nicolae Steinhardt

A fost un scriitor, publicist, critic literar şi jurist român, originar din Pantelimon, judeţul Ilfov. De origine evreiască, s-a convertit la religia creştină ortodoxă în închisoarea de la Jilava, îşi va lua numele de fratele Nicolae, şi se va călugări după punerea sa în libertate. A fost doctor în drept constituţional.

In 1958 este arestat Constantin Noica şi grupul său de prieteni din care făceau parte şi Nicu Steinhardt, alături de Dinu Pillat, Alexandru Paleologu, Vladimir Streinu, Sergiu Al-George, Păstorel Teodoreanu, Dinu Ranetti, Mihai Rădulescu, Theodor Enescu, Marieta Sadova ş.a. La 31 decembrie 1959 este convocat la Securitate, cerându-i-se să fie martor al acuzării, punându-i-se în vedere că dacă refuză să fie martor al acuzării, va fi arestat şi implicat în "lotul intelectualilor mistico-legionari". Anchetat pentru că a refuzat să depună mărturie împotriva lui Constantin Noica, este condamnat în "lotul Pillat-Noica" la 13 ani de muncă silnică, sub acuzaţia de "crimă de uneltire contra ordinii sociale".

Bozezul din inchisoarea Jiulava eveniment înlatura "orice dubiu, sovaiala, teama, lene, descumpanire" si grabeste luarea deciziei de a se boteza. La 15 martie 1960, în închisoarea Jilava, ieromonahul basarabean Mina Dobzeu îl boteazã întru Iisus Hristos, nas de botez fiindu-i Emanuel Vidrascu (coleg de lot, fost sef de cabinet al maresalului Antonescu), iar ca martori ai tainei participa Alexandru Paleologu, doi preoti romano-catolici, unul fiind chiar Monseniorul Ghica, doi preoti uniti si unul protestant, "spre a da botezului un caracter ecumenic".

Nicolae Steinhardt este autorul unei opere unice în literatura română, Jurnalul fericirii.

 

Carti scrise de Nicolae Steinhardt

Incertitudini literare. Editie cartonata
Nicolae Steinhardt
44.95 RON
Jurnalul fericirii
Nicolae Steinhardt
59.50 RON
 In genul... tinerilor
Nicolae Steinhardt
31.50 RON
Eu insumi si alti cativa
Nicolae Steinhardt
20.70 RON
Articole burgheze (editie cartonata)
Nicolae Steinhardt
64.95 RON
 Daruind vei dobandi. Cuvinte de credinta
Nicolae Steinhardt
54.95 RON
Prin altii spre sine. Editie cartonata
Nicolae Steinhardt
49.95 RON
Carti
Carti
Cont
0213167053
Contact
Ajutor
FB
Blog de carti
Tweeter