Societatea romaneasca azi

Societatea romaneasca azi

36,00 Lei
021 316 70 53
Cumpara cartea

Info

Colectia: Academica

Recenzie Societatea romaneasca azi

Cartea Societatea românească azi a pornit de la scopul de a cunoaste valorile reprezentative pentru cultura noastră, căutând să descopere priorităţilor valorice ale românilor şi să construiască scara valorilor din România, în comparatie cu cea a altor ţări sau regiuni de pe glob.

Valorile au reprezentat unitatea de analiză în cadrul demersurilor de cunoaştere întreprinse, dar nu au fost abordate în sine, ci în contextul tematic al culturii şi prin raportare la celelalte elemente fundamentale ale culturii: limba, normele şi sancţiunile sociale. Cartea oferă o perspectivă clară de tratare sociologică a culturii si se înscrie într-o directie de cercetare a valorilor căreia nu i-au fost dedicate multe cărti stiintifice în tara noastră, fiind scrisă la confluenţa a trei şcoli de gândire sociologică, românească, franceză şi americană.

Autorul a trecut valorile prin diferite filtre de gândire: filosofică, antropologică, psihologică, economică si sociologică; le-a analizat din unghiul de vedere a unor gânditori din epoci diferite (antichitate, renastere, iluminism, modernitate si post-
modernitate), a făcut o sinteză a marilor constructii teoretice elaborate despre
valori, dar nu de dragul trecerii în revistă a acestora, ci pentru a da o perspectivă de întelegere asupra faptelor contemporane de cultură, dezbătute pe întreaga întindere a lucrării.

Cartea este inedită chiar si numai prin modul în care argumentează anumite teorii prin exemple concrete din viata socială a românilor (de exemplu, legătura dintre valorile culturale si comportamentul economic este ilustrată prin interpretarea proverbului să moară capra vecinului; teoria psiho-sociologică a lui Philip Zimbardo privind orizontul temporal specific fiecărei culturi este testată prin intepretarea semnificatiilor cântecului popular cu ce m-am ales în viată s.a.).

Cartea este scrisă la confluenţa a trei şcoli de gândire sociologică, românească, franceză şi americană. Şcoala românească tratează problemele mari ale culturii, şi, având inspiraţie filosofică, s-a înscris să răspundă în ce constă raportul dintre cultură şi natură, dintre cultură şi civilizaţie, dintre cultură, conştiinţă naţională şi identitate.

Şcoala franceză se distinge prin faptul că a pus pietre de hotar în domeniul cercetării culturii prin personalităţi, precum Émile Durkheim, Claude Lévi-Strauss, Pierre Bourdieu ş.a., dar şi prin aceea că a extins studierea culturii până la
problemele legate de politica culturii, patrimonializarea bunurilor culturale, raportul dintre şcoală şi cultură.

Şcoala americană a continuat bogata tradiţie de teren a antropologiei culturale, a introdus noi metode şi teme de investigare a culturii şi, cel mai important, a căutat să analizeze şi să explice manifestările culturale contemporane.

Constantin Crăitoiu este lect. univ. dr. si membru în Consiliul Departamentului de Sociologie, Stiinte Politice, Filosofie si Jurnalism la Facultatea de Stiinte Sociale a Universitătii din Craiova. Predă cursurile de sociologia culturii si metodologia cercetării sociologice.

A participat la derularea a zeci de cercetări sociologice de teren, colaborând de-a lungul anilor cu mai multe institute de cercetare, precum IRSOP, Data Media, INSOMAR, Institutul Social Oltenia, Institutul pentru Cercetare Directă s.a. Este coautor la 15 cărti, cele mai multe dintre ele valorificând rezultatele unor campanii de cercetare sociologică de teren, luând forma unor monografii sociologice (cum este, de exemplu, Monografia sociologică în România. Cercetări contemporane, 2006). Preocuparea pentru sociologia culturii este vizibilă în privinta publicatiilor prin articolele scrise, majoritatea dintre acestea tratând probleme de cultură. De asemenea, a făcut parte din echipa de documentare, contribuind semnificativ pentru structurarea tematică si selectia textelor a trei antologii dedicate culturii (apărute la Editura Beladi): Filosofia culturii românesti (2005), Sociologia culturii românesti (2006), Sociologia culturii. Antologie autori străini ( 2010).

Cartea "Societatea romaneasca azi" a fost publicata in categoria Sociologie / Sociologie si inregistrarea noastra a fost actualizata ultima oara la data de 23.12.2017. A fost scrisa de Constantin Craitoiu si a fost publicata de editura Institutul European. Se poate cumpara cartea Societatea romaneasca azi prin comanda online (nu sunteti obligati sa va creati un cont) sau, daca va e mai confortabil, puteti sa ne contactati telefonic la numarul din header iar operatorii nostri ca vor prelua comanda. Pretul "Societatea romaneasca azi" este de 36.00 RON, include toate costurile, mai putin transportul.

Caracteristici

Aparitie: decembrie 2011
ISBN: 978-973-611-820-3
Pagini: 214
Format: 16,5 x 23,5 cm
Nr. Volume: 1
Limba: ro

Pret Societatea romaneasca azi

Produse similare si recomandari

Lumea femeilor
Alain Touraine
39.50 29.90 RON
Criza mondiala
Adrian Otovescu, Maria-Cristina Frasie, Gabriela Motoi, Dumitru Otovescu
32.70 RON
De ce se ucid oamenii
Bogdan Ficeac
42.99 RON
Foamea ucigasa
Gianna Schelotto
24.90 19.92 RON
Construirea sociala a realitatii
Thomas Luckmann, L. Berger
41.90 29.90 RON
Cum sa nu mori din dragoste
Walter Riso
24.90 19.92 RON
Sociologie generala
Dumitru Otovescu
49.05 44.15 RON

Comentarii si recenzii

Incurajam utilizatorii inregistrati sa scrie recenzii de calitate pentru cartea Societatea romaneasca azi. Dupa ce acestea vor fi aprobate de echipa noasta editoriala, autorii recenziilor vor primi puncte de discount, cupoane valorice sau alte avantaje.
Daca aveti deja un cont, autentificati-va, daca nu, va rugam sa va creati un cont.

Constantin Craitoiu

Deocamdata in afara de "Societatea romaneasca azi", in libraria noastra nu mai avem nici o alta carte a autorului Constantin Craitoiu.

Carti
Carti
Cont
0213167053
Contact
Ajutor
FB
Blog de carti
Tweeter