Shinto : Calea zeilor

Shinto : Calea zeilor

Editura Herald
23,00 Lei
021 316 70 53
Cumpara cartea

Info

ISBN: 978-973-111-0660

Recenzie Shinto : Calea zeilor

Japonezii timpurilor revolute si-au incropit o credinta intemeiata pe existenta elementelor sacre definite printr‑o dimensiune conceptuala situata intre naivitatea necunoasterii abstractizarilor sofisticate si imaginatia fecunda a omului receptiv si sensibil la glasul naturii, la valorile viului manifestat pretutindeni, oriunde, pe acest pamant.

Sacralitatea identificata de japonezi intr-o asemenea forma, in acele vremuri indepartate, a fost considerata de unii ca expresie a religiei lor autohtone in nuce, de altii ca o simpla credinta, ca o etica aproximativa, ca o filosofie elementara, etc. Tarziu, dupa secole, viziunea inceputurilor, satisfacatoare pentru un timp, dupa niste pasi de "maturizare", a capatat si o denumire: shintō, "calea zeilor". Japonezii si‑au desemnat intotdeauna zeitatile prin cuvantul kami. Desi noi traducem notiunea kami prin "zei" sau "divinitati", pentru japonezi ea inseamna "cei aflati intr‑o pozitie superioara", "cei de deasupra", asadar departe de ideea ca acei kami ar fi niste zei nemuritori, atotputernici, cum apar ei la alte popoare. In consecinta, conceptual si doctrinar, gandirea religioasa a japonezilor nu s-a dovedit echivalenta cu a altor religii in care fapturile sacre, zeitatile, erau uneori creatoare de lumi si de fiinte, alteori distrugatoare de universuri, fara ca oamenii sa poata interveni cu eficacitate. In shintō, intre om si zeitate se intampla un dialog permanent ca intre egali, o comunicare cu rol terapeutic major pentru faptura profana.

Pentru japonezii din trecut, dar partial si pentru cei de astazi, a rezultat o conduita cu totul caracteristica lor, ghidata de exigentele spirituale ale shintō‑ului. Religia shintō s‑a fondat si s‑a implinit in spiritualitatea nipona bazandu‑se nu pe o doctrina propriu zisa, ci pe un sistem de valori care circula ca un fluid principal in constiintele oamenilor pentru a se inchega in cele din urma in niste traditii de cult religios concepute in asa fel incat sa‑l tina pe om cat mai aproape de mediul sau natural. Pe acest fundament s‑a asezat si comportamentul religios din shintō, iar aceasta religie ii ordoneaza japonezului existenta sub toate aspectele cu moderatie si continuitate, fara alunecarea spre misticism, excese ori tentatii de prozelitism.

Paginile care urmeaza schiteaza evolutia istorica si devenirea religiei shintō. Sunt trecute in revista elementele doctrinare, ceremonialul adecvat, spatiul de desfasurare si de oficiere a ritualurilor, sarbatorile si ecourile shintō‑ului in cultura, dar si multe alte notiuni care urmaresc sa rotunjeasca imaginea religiei autohtone a japonezilor.Octavian Simu

CuprinsCuvant inainte 5

CAPITOLUL I9

Origini, evolutie istorica, trecut si prezent 9

CAPITOLUL II

Fundamente doctrinare 51

CAPITOLUL III

Grupari religioase, variante, secte 97

CAPITOLUL IV

Shintō al fiecarei zile 113

CAPITOLUL V

Spatiul sacru, lacasuri de cult, slujitori ai religiei shintō 146

CAPITOLUL VI

Sarbatori si festivitati 172

CAPITOLUL VII

Ecouri ale religiei shintō in cultura si arta Japoniei 187

CAPITOLUL VIII

Interferente intre shintō si alte religii 217Glosar de termeni 230

Note 249

Bibliografie orientativa 251


Cartea "Shinto" a fost publicata in categoria Religie si teologie / Alte culte si inregistrarea noastra a fost actualizata ultima oara la data de 26.12.2017. A fost scrisa de Simu Octavian si a fost publicata de editura Herald. Se poate cumpara cartea Shinto prin comanda online (nu sunteti obligati sa va creati un cont) sau, daca va e mai confortabil, puteti sa ne contactati telefonic la numarul din header iar operatorii nostri ca vor prelua comanda. Pretul "Shinto" este de 23 RON, include toate costurile, mai putin transportul.

Caracteristici

Format: carte
Limba: ro

Pret Shinto : Calea zeilor

Produse similare si recomandari

Buddhismul si viata
Gonsar Rinpoche
25.00 RON
Budismul
Claude B. Levenson
19.98 RON
Tantra - Traditia hindusa
Andre Padoux
32.00 RON
Istoria gandirii buddhiste
Thomas J. Edward
38.00 RON
Mudra. Arta gesturilor sacre
Swami Atmananda
23.00 RON
Retrofuturism. Spatiul sacru astazi
Augustin Ioan
40.00 RON

Comentarii si recenzii

Incurajam utilizatorii inregistrati sa scrie recenzii de calitate pentru cartea Shinto : Calea zeilor . Dupa ce acestea vor fi aprobate de echipa noasta editoriala, autorii recenziilor vor primi puncte de discount, cupoane valorice sau alte avantaje.
Daca aveti deja un cont, autentificati-va, daca nu, va rugam sa va creati un cont.

Simu Octavian

Pe langa "Shinto : Calea zeilor ", autorul Simu Octavian a publicat si Herghelia verde : Insemnarile vraciului Sofur despre Timur Lenk, aflata pe stocul librariei noastre si livrabila imediat.

Carti
Carti
Cont
0213167053
Contact
Ajutor
FB
Blog de carti
Tweeter