Carti»Autori»

Pavel Corut

Pavel Coruţ s-a născut în 17 iunie 1949 în satul Glăvăneştii Vechi din judeţul Iaşi. Tatăl, Gheorghe Corut, aviator pe frontul Est în al doilea Război Mondial a fost decorat cu Clasa Crucea de Aur pentru faptele sale de eroism. Brevetul care a însoţit aceasta decoraţie poartă cuvintele regelui de atunci Mihai I: “Eu, Mihai rege al României, celor de faţă şi viitori, sănătate! Dorind a răsplăti meritele sergentului aviator Corut Gheorghe.” Mama este descrisă de autor ca fiind: o femeie bine clădită, cu părul blond ca lumina Soarelui şi cu ochi albaştri, vitează, pregătită să înfrunte greutăţile unei vieţi conturate de sărăcie şi război. Având anumite concepţii aşa-zise păgâne mama planificase ca pe cel de-al treilea fiu să-l boteze Decebal, însă tatăl trece în certificatul copilului numele Pavel.

Şcoala generală - o clădire cu o singură clasă, o urmează în satul natal. În 1960 familia Coruţ părăseşte comuna Andrieşeni şi se stabileşte la periferia Iaşiului într-o colonie muncitorească. Clasele gimnaziale le finalizeză într-o şcoală improvizată în această colonie - colonia Ciurea.

În 1963 este admis la Liceul Naţional Mihail Sadoveanu din Iaşi. În liceu îşi câştigă existenţa muncind cu normă la confecţionat lăzi pentru fructe.

În 1965 este unul din cei 400 de candidaţi admişi la Liceul Militar Ştefan cel Mare din Câmpulung Moldevenesc. Printre cei care au fost respinşi (din fericire am putea spune astăzi) a fost Ioan Petru Culianu cel care va deveni ulterior discipolul lui Mircea Eliade. În liceul militar fiind influenţat de istoria rasei roşii îşi asumă porecla de Pedro Indianul. Educaţia în liceul militar nu îi lipseşte; printre cărţile din biblioteca liceului - unele interzise în acea perioadă, cum ar fi cele scrise de Octavian Goga şi Ion Minulescu îşi defineşte personalitatea şi cultul pentru ţară şi străbuni.

În 1967 este admis la Şcoala Militară Superioară de Ofiţeri de Marină din Constanţa. Anul I îl urmează pe nava şcoală Mircea. Printre profesorii pe care i-a avut în această şcoală merită amintiţi amiralul Ilie Ştefan - comandantul şcolii şi comandorul Costăchescu - comandant de submarine în Al doilea război mondial.

Data de 19 august 1968, zi reţinută de istorie prin Invadarea Ceoslovaciei de către URSS, îi găseşte pe Pavel Coruţ şi colegii din liceul militar “înarmaţi de război şi cu steaguri de luptă” (cuvintele aparţin scriitorului) pregătiţi să protesteze împotriva agresiunii din Cehoslovacia.

Carti scrise de Pavel Corut

Luptele zeilor
Pavel Corut
20.00 RON
Cartea creatorilor
Pavel Corut
19.99 15.00 RON
Cheile succesului
Pavel Corut
11.99 RON
Navigam printre enigme
Pavel Corut
9.00 RON
Cu mintea rece si inima calda
Pavel Corut
9.00 RON
Ne-om intalni in cer
Pavel Corut
5.85 RON
Destin de Daimon
Pavel Corut
10.71 RON
Sangele Europei
Pavel Corut
6.21 RON
Razboi in ceruri
Pavel Corut
6.21 RON
Secretele varstelor de aur
Pavel Corut
24.99 RON
Oamenii trec de absolut
Pavel Corut
5.85 RON
Ne-om intalni in cer
Pavel Corut
11.99 RON
Sfarsit de zbucium
Pavel Corut
5.85 RON
 Calauza Alcoro-Vegana
Pavel Corut
9.00 RON
1 2
Carti
Carti
Cont
0213167053
Contact
Ajutor
FB
Blog de carti
Tweeter