Oleg Danovski – omul, artistul, legenda

Oleg Danovski – omul, artistul, legenda

Editura Curtea Veche
35,00 Lei
021 316 70 53
Cumpara cartea

Info

Colectia: In afara colectiilor

Recenzie Oleg Danovski – omul, artistul, legenda

Biografia coregrafului Oleg Danovski ( 1917- 1997) constituie  rezultatul unui efort de documentare şi redactare de mai bine de şase ani, care a presupus consultarea unor categorii de surse dintre cele mai diverse (articole şi cărti de specialitate, dictionare româneşti şi străine, memorialistică, documente de arhivă,  filme, discutii cu prieteni, rude, colaboratori ai personajului principal), călătorii de documentare şi propria arhivă a autoarei care l-a cunoscut pe Oleg Danovski, l-a urmărit în repetitii şi spectacole şi a consemnat mai multe ore de interviuri cu el, în anii de dinaintea mortii, când era directorul Teatrului de Balet din Constanta.

Scrisă cu mijloacele jurnalistului, dar şi ale istoricului şi prozatorului, cartea este probabil una dintre cele mai minutioase reconstituiri ale unei vieti de artist care s-au scris în cultura română destul de săracă în astfel de lucrări laborioase, bazate pe cercetare şi confruntare de surse, pe memorie şi document, şi pe efortul de obiectivare şi restituire echilibrată a profilului complex al unui artist de anvergură neobişnuită în orice cultură, nu doar în a noastră.

Arta dansului românesc, pe care Oleg Danovski a ridicat-o la performante greu de atins chiar şi în spatii cu traditie mai temeinică şi mai generos sprijinită, este şi ea destul de firav reprezentată la noi prin studii care să depăşească improvizatia, mărturia unilaterală şi subiectivă, colajul de articole sau de declaratii prilejuite de ocazii festive, comemorative, protocolare.

Cartea de fată, care e în primul rând o biografie, constituie totodată, prin capitolele consacrate creatiei lui Oleg Danovski, activitătii sale de pedagog şi maestru, prin capitolul substantial privind cronologia operei şi în fine, prin foarte bogatele articole de dictionar consacrate colaboratorilor săi cei mai proeminenti (Floria Capsali, Trixi Checais, Stere Popescu, Irinel Liciu, Gabriel Popescu, Bojidar Petrov, Gelu Matei, Magdalena Popa, Ileana Iliescu şi altii), o contributie la istoria artei coregrafice româneşti, în secolul XX, pe care longevivul creator l-a traversat aproape în întregime: a trăit în lumea dansului din 1934 până în 1996.

Oleg Danovski  merită pe deplin o asemenea biografie, nu numai fiindcă a impulsionat şi hrănit cu geniul său creator baletul Operei Române vreme de aproape 40 de ani (1941-1977), a înfiintat aproape din nimic la Constanta unul dintre cele mai performante ansambluri de balet din Europa (1978-1996), ci şi fiindcă este unul dintre creatorii români  care au convins de geniul lui şi străinătatea, impunându-se pe scenele marilor teatre ale lumii şi stând cu demnitate alături de adevărati monştri sacri ai dansului, care l-au apreciat şi au fost onorati să joace în coregrafiile sale sau să-l cheme să monteze spectacole în tările lor, care sunt Rusia, Cuba, Anglia, Austria, Italia, Bulgaria, Iugoslavia etc.

Cunoaşterea activitătii sale şi a confratilor săi într-o adevărată epocă de aur a baletului românesc, ar putea constitui un imbold şi o sursă de revigorare pentru reprezentantii dansului românesc, clasic şi modern de azi şi o răsplată, chiar dacă postumă pentru el şi desigur un imbold pentru cultivarea memoriei şi continuitătii acestei splendide arte.

Cartea "Oleg Danovski – omul, artistul, legenda" a fost publicata in categoria Beletristica / Biografii si inregistrarea noastra a fost actualizata ultima oara la data de 28.12.2017. A fost scrisa de Doina Jela si a fost publicata de editura Curtea Veche. Se poate cumpara cartea Oleg Danovski – omul, artistul, legenda prin comanda online (nu sunteti obligati sa va creati un cont) sau, daca va e mai confortabil, puteti sa ne contactati telefonic la numarul din header iar operatorii nostri ca vor prelua comanda. Pretul "Oleg Danovski – omul, artistul, legenda" este de 35 RON, include toate costurile, mai putin transportul.

Caracteristici

Aparitie: 2012
ISBN: 978-606-588-263-8
Pagini: 296
Format: 17 x 24 cm
Nr. Volume: 1
Limba: ro

Pret Oleg Danovski – omul, artistul, legenda

Produse similare si recomandari

Memorie si identitate
Ioan Paul al II-lea
34.99 RON
Rafael. O viata fericita
Antonio Forcellino
49.90 RON
De vanzare: Mariana, 15 ani.
Iana Matei
29.99 RON
Viata lui Chateaubriand
Andre Maurois
24.00 RON
Un don Juan - Viata lui Byron
Andre Maurois
32.00 RON
Mircea Eliade
Mircea Handoca
29.90 RON
Josephine
Carolly Erickson
25.00 RON

Comentarii si recenzii

Incurajam utilizatorii inregistrati sa scrie recenzii de calitate pentru cartea Oleg Danovski – omul, artistul, legenda. Dupa ce acestea vor fi aprobate de echipa noasta editoriala, autorii recenziilor vor primi puncte de discount, cupoane valorice sau alte avantaje.
Daca aveti deja un cont, autentificati-va, daca nu, va rugam sa va creati un cont.

Doina Jela

Doina Jela a publicat inca 4 carti prezente in libraria noastra, Afacerea meditatia transcedentala, Cazul Nichita Dumitru, Telejurnalul de noapte, Ungaria 1956 : revolta minţilor şi sfârşitul mitului comunist .

Carti
Carti
Cont
0213167053
Contact
Ajutor
FB
Blog de carti
Tweeter