Idele lui martie

Idele lui martie
Fragment Idele lui martie

Editura Allfa
29,90 Lei
021 316 70 53
Cumpara cartea

Caesar îşi luase micul dejun şi acum se pregătea să iasă din casă. Ţeapăn în mijlocul atriumului, îmbrăcat cu o tunică albă laticlavă, lungă până la glezne, îi supraveghea pe servitorii care îl ajutau să-şi completeze îmbrăcămintea. Unul îi încheia centura pe talie, un altul îi punea în picioare o pereche de sandale elegante, alţi doi îi aranjau toga tivită pe margini cu purpură, punându-i în ordine cutele de pe umeri şi din jurul braţului stâng.
Stând la o parte, Calpurnia îl privea, îngrijorată la culme. De îndată ce servitorii plecară, continuă discuţia întreruptă la venirea lor:
- Am avut nişte coşmaruri îngrozitoare, presimţiri cumplite: mai întâi statuia ta făcută fărâme, apoi am visat că te ţineam pe braţe, rănit, pe moarte... nu te duce, te rog. Nu ieşi din casă.
- Ascultă-mă puţin Calpurnia: eşti o femeie cultivată şi inteligentă. Nu poţi crede în vise. Sunt doar consecinţele angoaselor noastre de peste zi, ale spaimelor noastre sau ale dorinţelor noastre. Visul ne prezintă ceea ce am trăit deja, nu ceea ce va trebui să trăim mai târziu. Ştii de ce ai avut visele acelea ? Pentru că pleci urechea la unele zvonuri şi pentru că eu însumi am avut proasta idee de a-ţi vorbi despre Spurinna şi despre prevestirea lui. Iată, asta-i tot.
Calpurnia îl privea cu ochii larg deschişi, plini de lacrimi. Mintea sa era obsedată de coşmarurile acelea şi cuvintele lui Caesar nu aveau atâta putere încât să le risipească.
- Ce ar trebui să fac, după tine ? Să trimit vorbă la Senat că nu pot merge la şedinţa pe care eu însumi am convocat-o pentru că soţia mea a avut nişte vise urâte ?
- Nu te simţi bine, îi răspunse Calpurnia. Ai temperatură şi nici tu n-ai dormit aşa cum ar fi trebuit. Se vede asta.
- Nici vorbă de aşa ceva. Ce-ar crede ceilalţi despre mine ? Vreau ca ei să fie de acord cu alocarea unor sume mari de bani pentru veteranii mei şi eu nu mă prezint în Senat pentru că nu mă simt prea bine ?
Calpurnia îşi frământa mâinile, încerca să-şi şteargă lacrimile care îi coborau pe obraji:
- Ce ar trebui să mai fac pentru ca tu să nu ieşi din casă? Să-ţi aduc aminte că ai o datorie faţă de mine. Că nu am scos niciodată vreo vorbă şi nici nu mi-am schimbat comportarea când toţi ştiau că mă trădezi? Trebuie să-ţi aduc aminte că am ţinut întotdeauna, cu devotament, la familia asta, chiar şi când regina Egiptului ţi-a născut un fiu, chiar şi acum când - sunt sigură de asta - continuă să-ţi trimită mesaje fierbinţi de dragoste?
Caesar se întoarse fulgerător spre ea, cu ochii scânteind deja de furie, dar Calpurnia nu încetă să vorbească:
- Da, mă poţi certa, blestema, dispreţui, dar fă un singur lucru pentru mine, unul singur! Nu părăsi aceste ziduri sacre într-o zi atât de nefastă. Nu ţi-am cerut niciodată nimic, n-am să-ţi cer nici de acum înainte ceva. Te voi lăsa să pleci fără să vărs o lacrimă, când va fi cazul. Fă asta pentru soţia ta legitimă, nu-ţi cer altceva.
Nu reuşi să-şi mai reţină lacrimile.
Caesar rămase tăcut, privind-o tulburat. în cele din urmă cedă:
- Bine, fie. Am să caut să găsesc un pretext cu care să nu mă fac de râs. Dar, acum, te rog să mă laşi singur.
Calpurnia ieşi cu ochii în lacrimi şi Caesar îl strigă pe medicul său:
- Antistius!
- Sunt aici, Caesar, răspunse acesta venind în fugă.
- Trimite un curier la Senat, anunţă-i că nu mă pot duce la şedinţă. Găseşte tu o scuză plauzibilă.
- Ţi-e rău, Caesar. Nu ajunge ?
- Nu. Dar n-o să-ţi fie greu să găseşti motive mai grave.
- Cum să nu. Şi nu am nevoie să le inventez.
- Bine, atunci du-te. Nu-i pot face pe senatori să mă aştepte. Antistius îşi aruncă pe umeri o mantie şi porni cu paşi grăbiţi
către Câmpul lui Marte. Traversând forul, îi văzu trecând pe marginea de miazănoapte a pieţei pe Cassius Longinus, Tillius Cimbrus, Publius Servilius Casca şi alţii pe care nu-i cunoştea. Mergeau şi ei repede, ţinându-se unul lângă altul. Cassius trăgea după el pe un tinerel, probabil fiul său care în ziua aceea avea să îmbrace toga bărbăţiei.
Bătea un vânt rece dinspre munţi, dar cerul era aproape senin şi soarele scălda în lumină oraşul.

<< Inapoi la Idele lui martie

Pret Idele lui martie

Carti
Carti
Cont
0213167053
Contact
Ajutor
FB
Blog de carti
Tweeter