Freud. O viata pentru timpul nostru

Freud. O viata pentru timpul nostru

Editura Trei
79,00 Lei
021 316 70 53
Cumpara cartea

Info

Colectia: Psihologie-Psihoterapie

Recenzie Freud. O viata pentru timpul nostru

O biografie magistrală care va rămâne definitivă pentru anii ce vin. - Newsweek

Autor al celei mai apreciate biografii a lui Freud, istoricul Peter Gay îmbină, în mod elegant, secvenţe de viaţă privată cu istoria zbuciumată a mişcării psihanalitice. Viena începutului de secol XX, căutările şi îndoielile teoretice ale întemeietorului psihanalizei, prieteniile şi dezamăgirile sale, disidenţele jungiene şi adleriene, iubirea sufocantă pentru fiica preferată Anna, precum şi atitudinea faţă de feminitate, religie şi originile sale iudaice —toate aceste faţete ale biografiei freudiene sunt revăzute cu un ochi proaspăt, prin intermediul unor asocieri surprinzătoare între viaţa intimă şi inovaţiile teoretice.

Peter Gay scrie cu nerv, făcând apel la numeroase surse de arhivă şi la sute de scrisori inedite. Documentarea sa extinsă aduce la lumină o serie de episoade şi aspecte mai rar evocate: constelaţia familială stranie – cu fraţi vitregi de vârsta mamei şi cu un nepot mai mare decât el –; perioada de sărăcie lucie din tinereţe când a lucrat ca cercetător în biologie celulară, dar şi de după Primul Război Mondial; analiza fiicei sale Anna, care a debutat chiar de la 22 de ani; colaborarea cu jurnalistul William Bullitt la un studiu de psihanaliză sălbatică în care era denigrat Woodrow Wilson; antiamericanismul său radical; gusturile sale literare şi artistice ori pasiunea pentru arheologie etc.

Fără să-şi idolatrizeze subiectul biografic, istoricul american prezintă mizele lucrărilor care stau la baza psihanalizei, dar discută deschis şi limitele analizelor aplicate dedicate fie lui Michelangelo sau Moise, fie evoluţiei moralităţii sau religiei. De asemenea, sunt relatate pe larg avatarurile mişcării psihanalitice: de la Societatea Psihologică de Miercuri (Stekel, Adler, Rank) la relaţia paternă faţă de Jung şi Ferenczi, de la eforturile de împăcare a psihanaliştilor britanici cu cei germani, la fascinaţia pentru femei de excepţie, precum Lou Andreas-Salomé sau Marie Bonaparte.
Istoria intelectuală scrisă de Peter Gay îi va captiva nu doar pe psihologi şi psihoterapeuţi, dar şi pe cei interesaţi de viaţa şi ideile celui care a revoluţionat concepţia asupra minţii omeneşti.

PETER GAY este profesor emerit al Universităţii Yale. Născut în 1923 la Berlin, a emigrat în 1941 în SUA, devenind un cunoscut specialist în domeniul istoriei intelectuale. A mai scris despre iluminism (cartea The Enlightenment a fost răsplătită cu premiul american National Book), despre Republica de la Weimar, dar şi despre influenţa ateismului asupra lui Freud (A Godless Jew: Freud, Atheism and the Making of Psychoanalysis).

„O carte briliantă... O performanţă uimitoare... Talentul lui Gay de a integra într-un tot coerent vasta literatură legată de Freud —incluzând aici şi sutele de scrisori necunoscute până acum —este ieşit din comun. Este o capodoperă!" - San Francisco Examiner-Chronicle

„Profesorul Gay a reuşit să folosească un material mult mai bogat decât a avut la dispoziţie Ernest Jones în biografia sa în trei volume. Si atâta timp cât paznicii arhivei Freud vor continua cenzura, aceasta rămâne biografia sa definitivă."- London Review of Books

„Istoricul american Peter Gay a utilizat toate arhivele cu putinţă pentru a descrie, cu o binevenită neutralitate, aventura psihanalizei, constelaţia pionierilor ei şi viaţa culturală vieneză. Biografia sa este deja o carte consacrată." - Libération

„O carte inteligentă şi extrem de captivantă... o biografie bine alcătuită, originală şi bazată pe o lectură minuţioasă a operei freudiene." - New York Times

Cuprins:

Cuvânt înainte

Prefaţă

Fundamente (1856–1905)

 • Capitolul 1. Setea de cunoaştere

Hrană pentru amintiri
Ispita cercetării
Freud îndrăgostit

 • Capitolul 2. Teoria în constituire
   

Un prieten necesar — şi un duşman la fel de necesar
Paciente isterice, proiecte şi dificultăţiAutoanaliza

 • Capitolul 3. Psihanaliza
   

Secretul viselor
O psihologie pentru psihologi
De la Roma la Viena: un progres
O hartă a sexualităţii

Elaborări (1902–1915)

 • Capitolul 4. Portretul unui fondator asediat

La cincizeci de ani
Plăcerile simţurilor
Societatea Psihologică de Miercuri
Străinii

 • Capitolul 5. Politica psihanalitică
   

Jung — prinţul moştenitor
Interludiul american
Viena versus Zürich
Jung: duşmanul

 • Capitolul 6. Terapie şi tehnică
   

Un debut problematic
Două lecţii clasice
În propria lui apărare: Leonardo, Schreber, Fliess
În propria lui apărare: politica „Omului cu lupi"
Un manual pentru tehnicieni

 • Capitolul 7. Aplicaţii şi implicaţii

Chestiuni de gust
Fundamentele societăţii
Trasând harta psihicului
Sfârşitul Europei

Revizuiri (1915–1939)

 • Capitolul 8. Agresiuni
   

Lucruri mari şi importante
O pace grea
Moartea: experienţă şi teorie
Erosul, Eul şi duşmanii lor

 • Capitolul 9. Moartea împotriva vifelii
   

Prevestirile morfolii
Anna
Prefixul popularităţii
Vitalitate: spiritul Berlinului

 • Capitolul 10. Licăriri în continentele întunecate
   

Despărţirea de Rank şi consecinţele
Dilemele doctorilor
Femeia, continentul întunecat

 • Capitolul 11. Natura umană în acţiune
   

Împotriva iluziilor
Civilizaţia: crucea omenirii
Nesuferiţii americani
Trofee şi anunţuri mortuare

Capitolul 12. Să mori în libertate

Politica dezastrului
Sfidarea ca identitate
Finis Austriae
Moartea unui stoic

Abrevieri

Note

Cartea "Freud. O viata pentru timpul nostru" a fost publicata in categoria Psihologie / Psihoterapie si inregistrarea noastra a fost actualizata ultima oara la data de 23.12.2017. A fost scrisa de Peter Gay si a fost publicata de editura Trei. Se poate cumpara cartea Freud. O viata pentru timpul nostru prin comanda online (nu sunteti obligati sa va creati un cont) sau, daca va e mai confortabil, puteti sa ne contactati telefonic la numarul din header iar operatorii nostri ca vor prelua comanda. Pretul "Freud. O viata pentru timpul nostru" este de 79 RON, include toate costurile, mai putin transportul.

Caracteristici

Aparitie: 2012
ISBN: 978-973-707-621-2
Pagini: 696+12
Format: 13 x 20 cm
Nr. Volume: 1
Limba: ro
Subiecte: freud

Pret Freud. O viata pentru timpul nostru

Produse similare si recomandari

O minunata nefericire
Boris Cyrulnik
30.00 RON
Psihoterapia tulburarilor anxioase
Andrews Gavin, Crino Rocco, Caroline Hunt, Lisa Lampe
79.00 RON
Psihoterapie si Consiliere Gestalt
Phil Joyce, Charlotte Sills
32.50 RON

Comentarii si recenzii

Incurajam utilizatorii inregistrati sa scrie recenzii de calitate pentru cartea Freud. O viata pentru timpul nostru. Dupa ce acestea vor fi aprobate de echipa noasta editoriala, autorii recenziilor vor primi puncte de discount, cupoane valorice sau alte avantaje.
Daca aveti deja un cont, autentificati-va, daca nu, va rugam sa va creati un cont.

Peter Gay

Deocamdata in afara de "Freud. O viata pentru timpul nostru", in libraria noastra nu mai avem nici o alta carte a autorului Peter Gay.

Carti
Carti
Cont
0213167053
Contact
Ajutor
FB
Blog de carti
Tweeter