Filosofia lui Pitagora

Filosofia lui Pitagora

Editura Herald
34,00 Lei
021 316 70 53
Cumpara cartea

Info

Colectia: Cogito

Recenzie Filosofia lui Pitagora

In memoriile sale, istoricul Hieronimus de Rhodos povesteste ca Pitagora, coborand in Infern, a vazut sufletul lui Hesiod inlantuit de o coloana de arama si scotand urlete de durere, in timp ce sufletul lui homer statea atarnat de un copac, inconjurat de serpi, drept pedeapsa pentru minciunile nelegiuite pe care cei doi le spusesera despre zei. Aceasta atitudine ostila a filosofiei incipiente fata de poezie este fara indoiala o reactie impotriva dominatiei fictiunii mitice asupra sufletelor si protestul unei alte forme a gandirii ce reclama o viata independenta; dar, in acelasi timp, ea atesta forta legaturii care le unise vreme indelungata, aproape confruntandu-le.

Limba versurilor a fost mult timp singura limba pe care grecii consimtisera sa o vorbeasca si sa o inteleaga atunci cand era vorba despre lucrurile marete care atingeau inima si ratiunea omului. Patria, virtutea, gloria, adevarul, viata, lumea, sufletul, Dumnezeu - pentru a inalta expresia la inaltimea acestor lucruri divine, era necesara o limba divina. Multa vreme versul a fost pentru Grecia ceea ce pentru orient a fost scrierea, considerata ca fiind o arta sacra, expresia cea mai nobila a ceea ce este cel mai nobil in gandire.

Primii filosofi greci au fost poetii, prima filosofie este ea insasi o poezie, adica un presentiment nelinistitor si obscur, insa adesea profund al adevarului. Acest caracter al filosofiei ce se afla in cautarea propriului sau teren, a propriei sale limbi, nu a scapat spiritului patrunzator al lui Aristotel, care il semnaleaza pana si la Platon, unde el nu vede decat imagini vane si metafore poetice...

Filosofia pitagoreica se prezinta deci sub infatisari atat de multiple si diverse incat este dificil sa le putem sesiza pe toate in principiul ca si in unitatea lor: ea este poetica prin scopul sau, speculativa si stiintifica prin principiul si rezultatele sale. In studiul de fata am incercat sa surprind trasatura caracteristica a demersului lui Pitagora. El a inteles ca buna organizare a vietii publice si private, ca morala sanatoasa si adevarata politica de bazeaza pe o doctrina religioasa; pe de alta parte, el era convins ca o doctrina religioasa, pentru a nu fi luata de curentul superstitiilor si erorilor pe care acesta le poarta odata cu adevarul, trebuie sa se sprijine pe o conceptie rationala despre om, despre lucruri si despre intregul univers, adica pe o filozofie - proiect vast, care, chiar daca a esuat in parte, nu atesta mai putin originalitatea, forta si cuprinderea geniului care l-a conceput si a incercat sa-l realizeze.

"La rândul lor, filosofii care gândesc astfel ar putea să ne pună în dificultate şi să ne întrebe următorul lucru: dar voi, atunci când număraţi, când spuneţi..." Continuare...

"Empedocle din Agrigento Chiar dacă Empedocle îl cinsteşte pe Pitagora, doctrinele sale nu au legătură cu ale lui, cel puţin din punct de vedere filosofic. Ca şi Pitagora, lui Empedocle..." Continuare...

Cartea "Filosofia lui Pitagora" a fost publicata in categoria Filosofie / Filosofie si inregistrarea noastra a fost actualizata ultima oara la data de 23.12.2017. A fost scrisa de Antelme E. Chaignet si a fost publicata de editura Herald. Se poate cumpara cartea Filosofia lui Pitagora prin comanda online (nu sunteti obligati sa va creati un cont) sau, daca va e mai confortabil, puteti sa ne contactati telefonic la numarul din header iar operatorii nostri ca vor prelua comanda. Pretul "Filosofia lui Pitagora" este de 34 RON, include toate costurile, mai putin transportul.

Caracteristici

Aparitie: 2012
ISBN: 978-973-111-269-5
Pagini: 347
Format: 13 x 20 cm
Nr. Volume: 1
Limba: ro

Pret Filosofia lui Pitagora

Produse similare si recomandari

Metafizica A - E
Aristotel
20.00 10.00 RON
Filozofia vinului
Massimo Dona
25.00 RON
Vise si fantasme erotice
24.90 8.00 RON
Despre om si societate
Thomas Hobbes
11.90 RON
Despre geneza in sens literal
Sfantul Augustin
42.00 20.00 RON
Facerea - Tratat despre spirit
Corneliu Mircea
50.00 RON
Nenumaratele chipuri ale lui Dumnezeu
Jeremy Campbell
30.00 15.00 RON

Comentarii si recenzii

Incurajam utilizatorii inregistrati sa scrie recenzii de calitate pentru cartea Filosofia lui Pitagora. Dupa ce acestea vor fi aprobate de echipa noasta editoriala, autorii recenziilor vor primi puncte de discount, cupoane valorice sau alte avantaje.
Daca aveti deja un cont, autentificati-va, daca nu, va rugam sa va creati un cont.

Antelme E. Chaignet

Deocamdata in afara de "Filosofia lui Pitagora", in libraria noastra nu mai avem nici o alta carte a autorului Antelme E. Chaignet.

Carti
Carti
Cont
0213167053
Contact
Ajutor
FB
Blog de carti
Tweeter