Economia domaniala : Cresterea animalelor in Tarile Romane. Secolele XIV-XVII

Economia domaniala : Cresterea animalelor in Tarile Romane. Secolele XIV-XVII

14,00 Lei
021 316 70 53
Cumpara cartea

Info

Recenzie Economia domaniala : Cresterea animalelor in Tarile Romane. Secolele XIV-XVII

 Economia domaniala va cunoaste, în veacurile XIV-XVII, substantiale modificari structurale care au determinat trecerea de la economia domaniala autarhica specifica sec. XIV-XV, spre economia deschisa, cu precadere, spre productia pentru piata interna si cea externa, pentru schimb. Acest fenomen va deveni tot mai viguros în veacul al XVII-lea.

Din punct de vedere economic, intervalul 1600-1700, a stat sub semnul celor a doua tendinte principale între care a existat o relatie de reciprocitate: fiscalitatea excesiva si expansiunea marelui domeniu feudal, fie el boieresc, manastiresc sau domnesc. Deschiderea aceasta, accentuata, pentru economia de schimb a devenind, într-un alt plan, un ferment al noii mentalitati, moderne, ce înmugurea acum si în spatiul românesc.

Anvergura comertului international ce se împletea aici, în zona noastra geografica, absorbea si produsele românesti care au adus venituri profitabile domniei si marii boierimi. Averile deosebite, care s-au format din aceasta ascensiune economica a clasei dominante, au permis si mai mult, accesul la produsele de lux aduse în tara atât pe filiera occidentala, cât în special orientala.

Constantinopolul, adevarata placa turnanta a comertului euro-asiatic, era locul de unde se putea procura cele mai rafinate si mai scumpe produse dorite de bogatii vremii. Pe aceasta filiera, sud-europeana, si produsele extrem-orientale puteau ajunge, trecând prin tarile române, spre nord, în Polonia si Rusia, sau spre centrul  continentului.

... În economia domaniala medievala cele doua componente majore, cultivarea plantelor si cresterea animalelor nu pot fi separate, ele completându-se si conditionându-se reciproc. Plantele asigurau baza furajera a animalelor de-a lungul anului.

Factorii naturali ai habitatul rural au avut o mare însemnatate în stabilirea asezarilor umane si asupra îndeletnicirilor care s-au desfasurat în cadrul economiei naturale.

Desi în toate zonele geografice ale tarii este mentionat caracterul mixt al cresterii animalelor, specificul local pedoclimatic a jucat un rol important. Asa de exemplu, în zonele de deal si de munte predomina vitele. Astfel, în partea de nord a Moldovei cercetarile au aratat ca în secolele XIV-XVII în conditiile microzonele specifice din tinutul Sucevei a aparut si s-a dezvoltat un tip de economie zoo-agricola extensiva care a constituit ocupatia permenenta traditionala a locuitorilor din aceasta zona.... - dr. Iolanda Tighiliu, istoric

Cartea "Economia domaniala" a fost publicata in categoria Istorie / Istoria romanilor si inregistrarea noastra a fost actualizata ultima oara la data de 24.12.2017. A fost scrisa de Iolanda Tighiliu si a fost publicata de editura Cetatea de Scaun. Se poate cumpara cartea Economia domaniala prin comanda online (nu sunteti obligati sa va creati un cont) sau, daca va e mai confortabil, puteti sa ne contactati telefonic la numarul din header iar operatorii nostri ca vor prelua comanda. Pretul "Economia domaniala" este de 14 RON, include toate costurile, mai putin transportul.

Caracteristici

ISBN: 978-606-537-002-9
Pagini: 148
Format: 13 x 20 cm
Nr. Volume: 1
Limba: ro

Pret Economia domaniala : Cresterea animalelor in Tarile Romane. Secolele XIV-XVII

Produse similare si recomandari

Codex Comanicus
Vladimir Drimba
11.34 RON
Guvernarea Miron Cristea
Cristian Petcu
35.00 RON
The Identity of Romania
Keith Hitchins
30.00 RON
Romania, romanii si comunismul
Radu Theodoru
22.00 RON
Aprilie 1964 - Primavara de la Bucuresti
Liviu Taranu, Florian Banu
24.96 RON

Comentarii si recenzii

Incurajam utilizatorii inregistrati sa scrie recenzii de calitate pentru cartea Economia domaniala : Cresterea animalelor in Tarile Romane. Secolele XIV-XVII. Dupa ce acestea vor fi aprobate de echipa noasta editoriala, autorii recenziilor vor primi puncte de discount, cupoane valorice sau alte avantaje.
Daca aveti deja un cont, autentificati-va, daca nu, va rugam sa va creati un cont.

Iolanda Tighiliu

Pe langa "Economia domaniala : Cresterea animalelor in Tarile Romane. Secolele XIV-XVII", autorul Iolanda Tighiliu a publicat si Intre diavol si bunul Dumnezeu : Cler si cultura in Principatele Dunarene (1600-1774), aflata pe stocul librariei noastre si livrabila imediat.

Carti
Carti
Cont
0213167053
Contact
Ajutor
FB
Blog de carti
Tweeter