Dune

Dune

Editura Nemira
39.50 29.90 Lei
021 316 70 53
Cumpara cartea

Info

Anul aparitiei : 2005; Numar de pagini : 824; ISBN : 973-569-748-3
Colectia: Frank Herbert
Volumul 1 din seria Dune

Recenzie Dune

Tradusa in zeci de tari, publicata in milioane de exemplare, Dune este una din realizarile majore ale imaginatiei.

Cariera jurnalistica a fost aceea care a pus temelia romanului Dune. În 1958, Frank Herbert a mers in Oregon pentru a scrie un reportaj despre felul in care autoritatile federale incercau sa stabilizeze dunele de nisip care se incapatanau sa se astearna de-a curmezisul unei autostrazi proaspat construite in zona. Se pare ca plimbarea prin acel peisaj si documentarea pentru reportajul cu pricina au fost cele care au declansat extraordinarele cascade imaginative care s-au finalizat prin scrierea romanului Dune.

Catalizatori ai ideilor au fost de asemenea ecologia, o stiinta vazuta ca o arta a intelegerii consecintelor, politica internationala in care petrolul era un monopol, iar OPEC era in mare masura ceea ce este CHOAM in Dune. La sfarsitul anului 1962, din creuzetul extraordinar care era mintea creativa a autorului nu lipsea nici un ingredient pe care sa nu-l regasim astazi in carte. Ramanea ca extraordinara sa experienta de scriitor, cunoasterea adanca a gustului public si talentul de povestitor sa creioneze in acest univers o poveste frumoasa. Dune isi astepta locuitorii.

Frank Herbert si-a plasat inceputul actiunii in momentul in care, in urma unor intrigi si complicate politici de aliante, familia Atreides preia ca fief legal planeta desertica Arrakis, Dune, singura sursa de mirodenie din Universul cunoscut. Toata lumea pare sa fie convinsa ca aceasta cedare imperiala este doar o capcana, cu exceptia ducelui Leto Atreides, care isi pune sperante intr-o alianta cu fremenii, un enigmatic popor al desertului. Plecarea de pe Caladan, planeta Atreizilor, este marcata pentru tanarul Paul Atreides, mostenitorul ducelui Leto, de intalnirea cu o Cucernica Maica, o figura stranie care il supune la o incercare simpla si mortala.

Ceea ce toata lumea prevestea se intampla, iar ducele este tradat, armata lui este zdrobita, in timp ce fiul si concubina lui, Jessica, mama lui Paul, ajung sa se alieze cu fremenii, care vad in cel pe care il boteaza Muad'dib profetul promis lor din vremuri imemoriale. Expus mediului concentrat de melanj, Paul se transforma intr-un pivot al universului, descopera ca printr-o coincidenta stranie este deopotriva si profet fremen si produs ultim al programului de selectie Bene Gesserit. Amenintand ca va distruge toata mirodenia, fara de care calatoria spatiala nu va mai fi posibila, Paul reuseste sa ajunga la un armistitiu cu Ghilda Spatiala, fapt ce ii permite sa zdrobeasca armatele imperiale, sa se razbune pe baronul Vladimir Harkonnen, ucigasul tatalui sau si chiar sa devina Împarat al Universului cunoscut, sot al unei mostenitoare imperiale, dar barbat pentru Chani, iubita lui fremena.

Dupa cum se vede, actiunea din Dune nu este una care sa curga cu multe complicatii sau care sa propuna dezvoltari uluitoare. Acest lucru spune insa multe despre densitatea ideatica a unei carti care trebuie citita de mai multe ori pentru a-i sesiza toate nuantele, fiindca Frank Herbert are darul sublim de a nu povesti evidenta, oferind cititorului doar amanunte semnificative, dincolo de care povestea se construieste de la sine.

Dune nu a vazut insa lumina tiparului chiar in forma pe care o cunoastem astazi. Dependent de platile rapide, Frank Herbert a propus revistei Analog un text destul de lung, care purta atunci numele de Dune World. Revista a inceput sa-l publice in serial incepand cu decembrie 1963 si a continuat in ianuarie 1965 cu The Prophet of Dune. Frank Herbert a reunit apoi cele doua lucrari intr-un roman pe care l-a denumit simplu: Dune.

E greu de zis ce au gandit cei douazeci si trei de editori care au refuzat publicarea acestui roman unic la acea vreme. Pentru memoria lor postuma, sa ii creditam cu inteligenta de a nu fi inclus Dune in planul lor editorial fiindca romanul aparuse recent in Analog, o revista al carei tiraj era semnificativ, si s-au temut ca nu va mai aduce cine stie ce incasari. Cert este ca Dune a aparut abia in 1966 si a avut un succes instantaneu, primind imediat cele mai semnificative distinctii ale SF-ului american, premiile Hugo si Nebula.

Libraria noastra este onorata sa va prezinte cartea "Dune", publicata in 2 categorii, Beletristica / Literatura americana, SF / Frank Herbert, iar inregistrarea noastra a fost actualizata ultima oara la data de 23.12.2017. A fost scrisa de Frank Herbert si a fost publicata de editura Nemira. Se poate cumpara cartea Dune prin comanda online (nu sunteti obligati sa va creati un cont) sau, daca va e mai confortabil, puteti sa ne contactati telefonic la numarul din header iar operatorii nostri ca vor prelua comanda. Pretul "Dune" este de 29.9 RON, include toate costurile, mai putin transportul.

Caracteristici

Format: carte
Limba: ro

Pret Dune

Produse similare si recomandari

Firma
John Grisham
29.99 RON
PRAXIS
Walter Jon Williams
49.90 RON
Razbunatorii - Iar sangele va curge
John Connolly
45.00 RON
Mantia inselaciunii
James Luceno
30.00 RON
DRAGI AMERICAN AIRLINES
Jonathan Miles
36.90 RON
Initierea
Richelle Mead
44.90 RON
La rascruce (seria razboiul clonelor)
Matthew Stover
25.00 RON

Comentarii si recenzii

1. Dune de lionceau21@yahoo.com la 12.12.2011

Am descoperit DUNE in timpul studentiei. De atunci le-am recitit cred ca de 4 ori. Toate volumele seriei, inclusiv pe cele publicate de fiul lui Frank Herbert. Este imposibil sa nu te fascineze odata ce-ai deschis coperta, Dune este deja o lectura clasica. Etichetata pe drept cuvant literatura SF, este bazata integral pe OM si visele sale.

2. Dune de Cornelia Guta la 24.08.2011

Este o carte foarte buna, pe care am citit-o cu foarte mare placere. De altfel, toate cartile scrise de Frank Herbert pe care le-am citit pana acum, au fost extraordinar de captivante.

3. Dune de kefrenpi la 09.02.2011

Am citit romanul si m-a fascinat. Am realizat imediat cat de adevarate sunt toate recenziile pe care le citisem referitoare la "Dune". Am continuat lectura celorlalte volume din serie si pot spune ca am un singur regret, si anume ca nu sunt mai multe...

Adaugati o recenzie

Incurajam utilizatorii inregistrati sa scrie recenzii de calitate pentru cartea Dune. Dupa ce acestea vor fi aprobate de echipa noasta editoriala, autorii recenziilor vor primi puncte de discount, cupoane valorice sau alte avantaje.
Daca aveti deja un cont, autentificati-va, daca nu, va rugam sa va creati un cont.

Frank Herbert

Frank Herbert a publicat inca 10 carti prezente in libraria noastra, Canonicatul Dunei, Copiii Dunei, Dune (Hardcover), Ereticii Dunei, Imparatul zeu al Dunei, Mantuitorul Dunei, Mantuitorul Dunei (Hardcover), Pandora. Efectul Lazar, Pandora. Factorul inaltare, Pandora. Incidentul Iisus.

Dune

Carti
Carti
Cont
0213167053
Contact
Ajutor
FB
Blog de carti
Tweeter