Pe corzile luminii / Sulle stringhe di luce

Pe corzile luminii / Sulle stringhe di luce

Editura Tracus Arte
35,00 Lei
021 316 70 53
Cumpara cartea

Info

Recenzie Pe corzile luminii / Sulle stringhe di luce

Efervescent, expansiv, vitalist este Universul (într-un volum anterior, Multiversul) pe care îl trezeşte la realitatea personală, prin emoţie, Dumitru I. Găleşanu în noua sa carte.

Multiversului acesta, în care a cincea dimensiune este nu doar posibilă, ci şi obligatorie, îi este esenţialmente specifică trăirea, transferată dinspre uman spre ceea ce, îndeobşte, numim obiect, corp neînsufleţit, lucru căruia îi este interzisă cunoaşterea de sine.

Ca să rezum, cu vorbele poetului: “Într-a 5-a dimensiune/ în punctul acesta ultim,/ fierbinte -/ unde materia devine gând împătimit/ într-acest abis/ …/ iluzia sângelui înalţă-n eter/ liniştea vastă a unui unic Eu/ şi-ntreaga voluptate-a sinelui/ se oglindeşte-n tot.”

Poetului îi sunt familiare doctrinele extrem orientale potrivit cărora vidul şi plinul îşi sunt consubstanţiale, dar povestea nu se opreşte aici: cele două “consubstanţe” se mută din exterior în interior, primesc suflet şi încununează, spune autorul, finalitatea ultimă a lumii, care este poezia, “unicul vers/ transfigurat univers”.

Atât de intens sangvinizat este Universul-Multiversul lui Dumitru I. Găleşanu, încât apropierea şi depărtarea devin şi ele gemene (“Nu, ne putem atinge, nu ne putem avea -/ eşti prea adânc zidită în inima mea”), iar timpul îşi pierde dureroasele graniţe care ne obligă să locuim într-o anumită istorie, fără putinţa de a evada din ea (“Suntem aici/ şi am putea pleca/ să locuim/ oriunde şi oricând”).

Această celebrare a Tot-Nimicului nu putea să existe, fireşte, fără “iubirea ce roteşte sori şi stele”, fapt care face ca materia să capete puls erotic şi să se prefacă în femeie cosmică: “Trăiesc/ şi sunt fericit să-i desfac,/ virginal să desfac/ în lumină/ coapsele (ei),/ să mă bucur extatic/ de formele ei/ de farmecul tainic/ al materiei.” Asta nu înseamnă că iubirea rămâne în zona sferelor ideale, există o iubire care urcă până la a pipăi lumina şi alta care coboară la fiinţa de carne care ne stă alături.

Autorul ambiţionează să rescrie în cheie poetică personală naşterea şi moartea Universului, făcând apel, în mod repetat, la noţiuni precum Big-Bang-ul, protonul originar, spaţiul-timp, materia neagră, entropia, dar, cum spuneam anterior, lor li se alătură şi le face posibile Suflul vital, energia personalizată: “Universul astăzi ştiut/ era ca un foetus-copil/ strâns ghemuit/ în pântecul viu de femeie/ …/ Universul ştiut,/ odată născut,/ va pieri/ cândva/ şi el,/ însuşi/ El/ prin el -/ într-un/ alt/ Univers/ paralel.”

Ne aflăm într-o lume turbionară dar nu lipsită de ordine, în care poetul îşi asumă postura de Demiurg, postură pe care istoria n-o lasă nepedepsită, dar pe care poezia o absolvă, pentru că ea singură cunoaşte limitările şi dezlimitările omului care o scrie: „În faţa nesfârşitului/ oglinzilor mărilor/ aş putea fi/ eu însumi/ (z)eul/ depărtărilor,/ cel-de-neconceput/ la orizontul evenimentelor/ în clipa de-ntâlnire/ cu cel făr-de-nceput,/ sub impulsul prim/ al evenimentelor.”

Adept al enunţului lui Niels Bohr „Nimic nu există până nu se măsoară”, dar şi al aceluia că „Lumina transcende spaţiul şi timpul – într-o dimensiune în care viaţa dă sens tuturor lucrurilor”, poetul uneşte în ultimele două poeme ale cărţii – „Lumina (undă pe corzi)” şi „Teoria M. (impromptu)” – nemăsuratul de măsurabil, originarul (fotonul – „sufletul viu al genezei”) de „Tot ce există”, imaterialul de material, introducând în ecuaţie un straniu „al 11-lea cer”, pe care doar ştiinţa secretă a poeziei îl poate defini. Şi un final care ridică „veşnicul azi” la o putere greu de exprimat matematic, „ingenuu pulsând/ pe o (destinsă)/ infinită membrană,/ spaţiul (întregul) vibrând/ cum o coardă a-pururi întinsă”.

Multă muzică în această carte în care poezia aspiră la cea de-a cincea dimensiune, accesibilă însă numai dacă acceptăm că orice călătorie în timp şi spaţiu are loc, de fapt, în noi înşine. - Ioan Es. Pop

Cartea "Pe corzile luminii / Sulle stringhe di luce" a fost publicata in categoria Beletristica / Beletristica si inregistrarea noastra a fost actualizata ultima oara la data de 03.01.2018. A fost scrisa de Dumitru Galesanu si a fost publicata de editura Tracus Arte. Se poate cumpara cartea Pe corzile luminii / Sulle stringhe di luce prin comanda online (nu sunteti obligati sa va creati un cont) sau, daca va e mai confortabil, puteti sa ne contactati telefonic la numarul din header iar operatorii nostri ca vor prelua comanda. Pretul "Pe corzile luminii / Sulle stringhe di luce" este de 35 RON, include toate costurile, mai putin transportul.

Caracteristici

Aparitie: noiembrie 2011
Pagini: 318
Nr. Volume: 1
Limba: ro

Pret Pe corzile luminii / Sulle stringhe di luce

Produse similare si recomandari

Fiul Arhanghelului Mihail
Allan Massie
29.90 RON
Ardath
Marie Corelli
16.35 RON
Papesa Ioana
Donna Woolfolk Croos
44.90 RON
Risc asumat
Robin Cook
24.99 RON
Lumea teatrului
Daisy Logan
5.00 RON
Aventura si provocare
Alice Harrison
7.00 RON
Povesti despre nebunia obisnuita
Charles Bukowski
39.99 RON
Obsesiile antihristilor moderni
Petre Dogaru
29.98 RON

Comentarii si recenzii

Incurajam utilizatorii inregistrati sa scrie recenzii de calitate pentru cartea Pe corzile luminii / Sulle stringhe di luce. Dupa ce acestea vor fi aprobate de echipa noasta editoriala, autorii recenziilor vor primi puncte de discount, cupoane valorice sau alte avantaje.
Daca aveti deja un cont, autentificati-va, daca nu, va rugam sa va creati un cont.

Dumitru Galesanu

Pe langa "Pe corzile luminii / Sulle stringhe di luce", autorul Dumitru Galesanu a publicat si Emotii in multivers.

Carti
Carti
Cont
0213167053
Contact
Ajutor
FB
Blog de carti
Tweeter